Съдебният процес срещу бившия министър на околната среда и водите Нено

...
Съдебният процес срещу бившия министър на околната среда и водите Нено
Коментари Харесай

Делото срещу бивш министър от правителството на Борисов започва по същество през май

Съдебният развой против някогашния министър на околната среда и водите Нено Димов за водната рецесия в община Перник от 2019 година стартира всъщност на 3 май. Решението за това е взето на разпоредително съвещание по делото в Специализирания углавен съд в разпоредително съвещание през вчерашния ден. Съдът е приел, че в хода на досъдебното произвеждане не са позволени процесуални нарушавания, които накърняват правата на обвинените, оповестиха от Специализираната прокуратура.

Според Спецпрокуратурата събраните доказателства дават учредения за извода, че е допустимо в интервала от 1 април 2019 година до 19 ноември 2019 г. Нено Димов да е показал умишлена занемареност, с която да е довел до " прахосване " на 1 025 303 куб. м вода за питейно-битови потребности от язовир " Студена " на стойност 1 901 937,06 лв.. В изискванията на дефицит на питейна вода за жителите на общината било позволено водоползването за промишлени цели от комерсиалните сдружения " Стомана Индъстри " АД и " Топлофикация Перник " АД.

От Специализираната прокуратура показват още, че във връзка с изпълняващата тогава длъжността кмет на Перник Севдалина Ковачева са събрани задоволително доказателства, които дават учредения за извода за вероятно осъществено длъжностно закононарушение през интервала октомври-ноември 2019 година - откакто била известена документално от шефа на ВиК-Перник за мощно понижаване на дебита на водоизточниците, не издавала заповед за въвеждане на режим на водоползването в общината.

В хода на досъдебното произвеждане са разпитани 156 очевидци, направена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

Решението от разпоредителното съвещание не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Апелативния профилиран углавен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР